Нова версія ISO 14024:2018

Оприлюднено нову версію міжнародного екологічного маркування

Споживачі висловлюють серйозну стурбованість щодо того, що вони купують, а мітки та декларації щодо навколишнього середовища можуть допомогти їм визначити ті продукти чи послуги, які довели свою ефективність у «екологічних цілях». Проте світовий контекст навколишнього середовища різко змінився з 1999 року, коли в ISO 14024 були закладені перші міжнародні вимоги до екологічного маркування – це зміна, яка відображається підвищеними вимогами споживачів. Нова оновлена версія стандарту допоможе виправдати ці очікування.

Екологічне маркування знайшло своє походження в зростаючій глобальній турботі про захист навколишнього середовища урядом, бізнесом та широкою громадськістю. Оскільки компанії визнали, що екологічні проблеми можуть бути переведені на ринкову вигоду для певних продуктів та послуг, з’явились різні декларації про навколишнє середовище, етикетки, такі як натуральні, вторинної переробки, екологічно чисті, малоенергетичні, перероблені матеріали та інше. Вони надають потужну привабливість споживачам, які шукають шляхи зменшення впливу на навколишнє середовище через вибір їхніх покупок. Тому екологічне маркування необхідне, щоб допомогти зрозуміти це все.

Протягом останніх 20 років використання екологічних марок збільшилося, і зараз ця концепція поширюється на інші країни та ринки у формі нових ініціатив екологічним агентством ООН та іншими організаціями. Результатом є перемога: надійне екологічне маркування для споживачів, виробників та навколишнього середовища. Ці екологічні довідники використовуються для покриття переважно споживчих товарів, але тепер широкий спектр послуг, від готелів до компаній, що займаються клінінговою діяльністю, може бути «екологічно орієнтованим» на основі сторонніх перевірок державних екологічних вимог, визначених відповідно до вимог життєвого циклу продукту.

ISO 14024:2018 стосується екологічних програм природоохоронного характеру, які є добровільними і можуть виконуватися державними або приватними агенціями на національному, регіональному та міжнародному рівнях. Вона встановлює принципи та процедури розробки програм екологічного маркування, включаючи вибір категорій продуктів, екологічних критеріїв продукту та характеристик виробів, а також оцінки та демонстрації відповідності.

Ця остання редакція спрямована на зміцнення керівних принципів, що використовуються для екологічного маркування. Основні принципи та описи оригінальної версії 1999 року залишаються незмінними, оскільки вони повністю описують роботу, яку успішно роблять у всьому світі. ISO 14024 встановлює структуру і функціональність екологічного маркування, а нова версія 2018 підтримує міцну позицію цих екологічних марок на різних ринках та на величезну різноманітність продуктів. Метою є забезпечення прозорості та надійності при впровадженні екологічних програм та узгодження принципів та процедур, що застосовуються до цих програм. Це зроблено для того, щоб мати варту довіри екологічну інформацію на ринку.

Екологічне маркування є сторонньою оцінкою продукту на основі ряду критеріїв, пов’язаних із впливом продукту чи матеріалу на навколишнє середовище протягом всього його життєвого циклу. Метою екологічного маркування є сприяння зменшенню негативного впливу на навколишнє середовище, пов’язаного з продуктами, шляхом визначення продуктів, які відповідають екокритеріям.