В Польщі планують прокласти трамвайні колії, які очищають повітря

Секрет технології полягає в плитах зі спеціального матеріалу У польському місті Ченстохова збираються прокласти трамвайні колії, здатні очищати повітря. Про це повідомило видання TheMayor.EU. Як зазначається, секрет технології полягає в плитах з фотокаталітичного бетону. Саме цей матеріал очищає повітря від оксиду азоту – парникового газу, який сприяє глобальному потеплінню і викликає кислотні дощі. Основний елемент…

Секрет технології полягає в плитах зі спеціального матеріалу

У польському місті Ченстохова збираються прокласти трамвайні колії, здатні очищати повітря. Про це повідомило видання TheMayor.EU.

Як зазначається, секрет технології полягає в плитах з фотокаталітичного бетону. Саме цей матеріал очищає повітря від оксиду азоту – парникового газу, який сприяє глобальному потеплінню і викликає кислотні дощі.

Основний елемент плит – оксид титану, який під впливом світла перетворює шкідливий оксид азоту в нітрат-іони. В ході хімічної реакції нітрат-іони перетворюються в солі, які безпечні як для людини, так і для навколишнього середовища в цілому.

Результати випробувань показали, що в сонячну погоду фотокаталіз нейтралізує приблизно 90% оксиду азоту, а також альдегіди, бензол та інші органічні сполуки. Навіть в похмурі дні при слабкому сонячному світлі 70% речовин, що забруднюють повітря, знешкоджуються. Крім того, концентрація оксиду азоту в покритті, виконаному за технологією TX Active, в середньому на 47% нижче в порівнянні з ділянкою вулиці зі звичайним асфальтовим покриттям.

За словами мера Ченстохови Кшиштофа Матящіка, схожу технологію раніше використовували на тротуарах, однак такого типу трамвайні колії з’являться вперше.

Як повідомляється, вартість проекту становить 25.7 млн євро, частина коштів на будівництво виділив Євросоюз. Очікується, що трамвайний рух на нової вдосконаленої лінії запустять на початку нового навчального року у вересні.

Схожі записи